EMDR שיטה יעילה למבוגרים וילדים, אשר סובלים בין היתר מטראומה וחרדה. תרפיה חדשנית רבת עצמה לשיפור איכות החיים.
EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing היא שיטת טיפול חדשנית. השיטה מבוססת על הקהיה ועיבוד מחדש של זכרונות, באמצעות תנועת העיניים כמו גם גירוי בילטרלי אחר. את השיטה פיתחה הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו לקראת סוף שנות השמונים וזאת לאחר שגילתה (במקרה לגמרי) כי תנועת העיניים עשויות להקטין את ההשפעה שיש לזכרונות ולמחשבות המטרידות. עיבוד הזכרון הטראומטי באמצעות EMDR מיטיב עם המטופל ומוביל להטבה קוגניטיבית ורגשית ואף מקלה על סימפטומים גופניים והתנהגותיים.
השיטה מתמקדת בחקר תהליך של דפוסי ההתנהגות של המטופל ובעיבוד זכרונות הקשורים לדפוסים אלה. הגישה משלבת מרכיבים רגשיים מגישות שונות ומגוונות, אך היא מובדלת בשל הגירוי הבילטרלי (של שתי המיספרות המוח) ומביאה לשינוי מהיר.
למי מתאימה שיטת הטיפול
מחקרים שבוצעו הוכיחו כי השיטה יעילה עבור ילדים ומבוגרים זוגות ומשפחות, אשר סובלים בין היתר מטראומה ומחרדות. השיטה יעילה במקרים טראומטיים ובין היתר: תקיפה מינית, אלימות במשפחה, מעורבות באסונות טבע או טרור ועוד. התרפיה מסייעת למטופל להתמודד עם זכרונות טראומטיים חמורים עד לשיפור משמעותי באיכות החיים. עוד מתאימה השיטה לאדם הסובל במהלך חייו מהתקפי חרדה, מקשיים בתפקוד המיני, מחרדת טיסות, מהתמכרויות, פוביות ועוד.
כך זה עובד
כל אירוע (חיובי ושלילי) בחייו של אדם, עתיד לעבור תהליך עיבוד. את המידע המשמעותי מהאירוע, מאכסן כל אדם בזיכרון. במקרים בהם אדם עובר חוויה טראומתית, המוח לא מצליח לפעול כרגיל, כך שתהליך העיבוד משתבש וזיכרון האירוע "קופא על מקומו". זיכרון מאירוע טראומתיבעבר ילווה פעמים רבות בריחות, קולות ותחושות מהאירוע, אשר פוקדים את האדם בהווה ומשפיעים על דרך ההתמודדות עם חייו.
חויה טראומתית מלווה בסימפטומים מגוונים, מהם עתיד המטופל לסבול ובין היתר: תפיסה עצמית שלילית לצד תגובות רגשיות מוקצנות.
- מחקרים שבוצעו בשיטת EMDR – , הצביעו על קשר בין האונה השמאלית והימינית של המוח. עוד נטען כי קיימת אפשרות שזכרונות טראומטיים "נלכדים" באונה הימנית, והם אינם מקבלים יחס מהאונה השמאלית. EMDR במקרה זה, מאפשר את ערוץ התקשורת בין האונה הימנית לשמאלית ומאפשר את עיבוד הזיכרון הטראומתי.
- עיבוד באמצעות גירוי בילטרלי חלופי או באמצעות תנועות עיניים זהה לתהליך המתרחש באופן טבעי במהלך השינה ובשלב החלימה, אז מתקיים עיבוד מידע במקביל לתנועות העיניים – שלב ה – REM
- Dual attention (קשב כפול) – מטופל ממוקד בזיכרון הטראומתי בעת בה הוא מצוי במסגרת טיפולית תומכת ובטוחה אז הוא עובר בין מיקוד וקשב בחוויות הקשות מהעבר לבין המיקוד בהווה בתמיכתו של המטפל.
על אף השאלות הרבות שמתעוררות כלפי השיטה, מדובר בטיפול יעיל בצורה יוצאת דופן כל עוד הוא נערך על ידי מטפל מיומן.
מהו אורכו של הטיפול בשיטה זו?
אורכו של הטיפול בשיטת EMDR משתנה מאדם לאדם בהתאם לבעיה וחומרתה. במקרים בהם הבעיה ממוקדת צפוי הטיפול להיות קצר עד כדי מספר פגישות בודדות. התרפיה של שיטת EMDR מתאימה לטיפול ממוקד בטראומה ובמקביל מתאימה השיטה למטופלים אשר סובלים מפוביות כאלו ואחרות. EMDR מקצר באופן משמעותי את תהליכי הטיפול ומקדם את החלמת המטופל וריפויו. EMDR אינו מחייב מפגש עם מטפל אחד וכל מטופל רשאי להחליף מטפלים במהלך הדרך ולהמשיך מאותה הנקודה בדיוק.
האם כל מטפל רשאי לטפל בשיטה זו?
לא. על מטפל EMDR להיות איש טיפול מתחום בריאות הנפש ומוכר על ידי משרד הבריאות. על כל מטפל לעבור הכשרה מטעם עמותת EMDR בהתאם להנחיות הארגון הבינלאומי ובכפוף לאירגון האירופאי. על המטפל להיות בעל תואר שני לפחות ממוסד אקדמי מוכר לצד השכלה מתחום הפסיכותרפיה.
EMDR בילדים
שיטת ה- EMDR יכולה להשתלב בצורה מיטיבה עם הטיפול המסורתי ועל כן עבודה ממוקדת, יכולה בהחלט לסייע בתהליך. EMDR יעיל לטיפול במתבגרים ובילדים שחוו וסובלים מתסמינים פוסט טראומתיים, לטיפול בילדים בעלי הפרעות התנהגותיות, לילדים שחוו משבר או אסון ולשיפור בעיות הקשורות לתדמית העצמית של הילד.
לתיאום פגישה צרו קשר 054-7869126